Digitális festészet

A festészet

A festészet vagy festőművészet a képzőművészet egy ága, amely síkbeli színekből, vonalakból állít elő művészi kompozíciót. Terméke a kép vagy festmény. Ez anyagától függően lehet olajfestmény, tempera, akvarell, gouache, freskó, mozaik, üvegfestmény, tűzzománc, textil stb. E technikák közös jellemzője, hogy színes anyagokat – festéket, üvegdarabokat, zománcot, fonalakat stb. – visznek fel, helyeznek el valamilyen hordozó alapra.

A sokszorosítási eljárással készített művészi lapokat nem a festészet, hanem a grafika kategóriájába szokás sorolni. A festmény lehet ábrázoló, azaz figuratív, vagy nem ábrázoló, vagyis nonfiguratív. A figuratív festészet az ábrázolás tárgya alapján műfajokra osztható: lehet életkép, tájkép, csendélet, arckép, stb. Alkalmazása szerint a festmény lehet táblakép, falkép, miniatúra, stb.

A Digitális festészet, a számítógép forradalmasította a képzőművészek munkáját, de egyre inkább teret nyer a hivatásosok és az amatőrök között is.

Programok és eszközök

A legtöbb számítógépes operációs rendszerhez tartozik olyan program, amellyel fényképekre lehet rajzolni, vagy szerkeszteni lehet őket. A Windows esetében ilyen például a Microsoft Paint. Ez egy viszonylag egyszerű program. Segítségével lehetséges a szabadkézi rajzolás, geometrikus minták létrehozása, „saját” színárnyalatok kialakítása, képek kombinálása tipográfiai elemekkel. Vannak sokkal kifinomultabb szoftverek is, ezek közül többet kifejezetten profiknak szánnak. Ezeket folyamatosan frissítik. Egy másik szoftver a Photoshop Elements, amely – bár eredetileg fényképszerkesztésre szánták – lehetővé teszi saját rajzok és festett képek létrehozását is. A felszerelés további elengedhetetlen része a speciális toll és a digitális rajztábla.

Bittérképes és vektorális képek

Egy kézzel rajzolt kép beszkennelése és kinagyítása után színes mozaik lesz látható. Ezek a pixelek, amelyek felépítik a képet. A pixelekből álló képek bittérképes vagy raszterképek lehetnek. Ez a színes képek legelterjedtebb formátuma, mivel a pixelekkel rendkívül finom szín- és tónusátmeneteket lehet megjeleníteni. Ezek a képek felbontásfüggők, tehát túlzottan felnagyítva vagy kis felbontásban kinyomtatva elveszhetnek a részletek, és a kép túl pixelesnek tűnhet. A vektorális képek viszont függetlenek a felbontástól, és korlátlanul felnagyíthatók, anélkül, hogy elvesznének a részleteik. Ez annak köszönhető, hogy matematikai egyenletek által meghatározott egyenesekből, ívekből és egyéb alakzatokból épülnek fel. Egyik legelterjedtebb módszer a Bézier görbék alkalmazása például az Inkscape, Adobe Photoshop vagy a GIMP a görbe vonalak rajzolásához egymáshoz kapcsolt Bézier-görbék sorozatát használják. Az Illustrator vektoralapú program. A Photoshop Elements menüjében található alakzatok szintén vektoralapúak. A legtöbb digitális festő és képszerkesztő programhoz kifejlesztett szoftveralkalmazás bittérképes képekkel dolgozik, viszont egyes grafikus programok (amelyek nevében a Draw elnevezés található) a vektorgrafikát támogatják.

Rajzolás és festés

Bármely, kifejezetten rajzoláshoz vagy festményszerű képek készítéséhez tervezett szoftverben egy sor különféle eszköz található: a tollaktól a pasztellen keresztül a vízfestékeffektusokig. A Painter például ecsetet és különböző kategóriákba sorolt eszközöket kínál. A Revelation Natural Art (RNA) egy modern grafikus program, amely a diákok számára is alkalmas. Ennél a programnál megfigyelhető az is, hogy egy idő után elhalványodik a szín, úgy akárcsak a rendes ecsettel való festéskor.

A színek kiválasztásának módja a program típusától függ, általában azonban egy színkerék segítségével lehet dolgozni, amelynél csak rá kell kattintani a kiválasztott színre. Hasznos eszköz a Pipetta (Eyedropper), amelynek segítségével pontosan reprodukálható egy kiválasztott színárnyalat. E szín másik területre való átvitelekor rá kell kattintani az adott színű területre, és kész is.

E témában többet a wikipédián olvashatsz

Digitális festészet

Kattints ide, és válogass az általunk készített digitális festmények között