A képzőművészet, a festészet célja

A festészet, a képzőművészet fogalma mindazon művészeti ágakat felöleli, melyek eredményét nézni, látni lehet és célja nem valamely konkrét használati funkció kiszolgálása. A képzőművész szemléletének lényege, hogy gondolatai megfogalmazására autonóm műalkotás létrehozása céljával dolgozik. Nem fontos számára művének „használhatósága”.

Sokszor éri kritika, a digitális képzőművészeti alkotásokat, miszerint ez nem is valódi festészet, csak nyomtatás utján létrehozott grafika. Ám de gondoljunk csak a rézkarcra, amint képzőművészeti stílus. Ez egy fémlemezbe karcolt ábra, ami egyszerűen felték felvitelével, van rányomtatva, a vászonra, papírra, vagy más felületre. Persze ez sem festmény, hanem rézkarc.

Az általunk létrehozott képzőművészeti aklotások megfelelnek a festészet által megfogalmazott célnak, “nézni, látni lehet és célja nem valamely konkrét használati funkció kiszolgálása.

Egyes nézőpontok szerint, a digitálisan létrehozott képzőművészeti alkotások, nem vevezhetők festménynek, hanem, “csak”  grafika. A grafika a képzőművészet azon ága, amelyhez a sokszorosítási eljárással készült, de eredetinek tekinthető alkotások tartoznak, illetve azok az egyszeri alkotásokról (pl. festmény) sokszorosító eljárással készült reprodukciók, melyek nem tekinthetők egyedi alkotásnak. Gyakran ide sorolnak olyan képzőművészeti eljárásokat is, amelyek nem nyomatok, de szintén papír alapot használnak, mint például a ceruza-, toll- és krétarajzok, akvarellek, esetleg pasztellképek; vagy nyomtatási eljárással készülnek ugyan, de csak egy példányban, mint a monotípia. Ezenkívül a számítógép segítségével szerkesztett képeket is számítógépes grafikának nevezik.

A mi esetünkben is elmondhatjuk, hogy az egyedi képek elkészítésekor, az nem sokszorosítási eljárással készülnek, továbbá megfelel a képzőművészet fogalmának, ami kimondja, hogy nézni, látni lehet és célja nem valamely konkrét használati funkció kiszolgálása. Továbbá A festészet vagy festőművészet amely síkbeli színekből, vonalakból állít elő művészi kompozíciót. Terméke a kép vagy festmény. Ez anyagától függően lehet olajfestmény, tempera, akvarell, gouache, freskó, mozaik, üvegfestmény, tűzzománc, textil stb. E technikák közös jellemzője, hogy színes anyagokat – festéket, üvegdarabokat, zománcot, fonalakat stb. – visznek fel, helyeznek el valamilyen hordozó alapra. A digitálsi festmények esetében, a nyomtatófestéket visszük fel vászonra, vagy papírra.

A képzőművészet, a festészet célja ⋆ Digitális Festmény
A digitálsi festmények esetében, a nyomtatófestéket visszük fel vászonra, vagy papírra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük