A digitális művészet térhódítása

A digitális művészet, a technológia fejlődésével a képzőművészet is  magasabb szintre lépett. Az emberek számára kicsit megosztó a digitális képalkotás, sokan még nem tudják értékelni digitálisan előállított a képeket, festményeket, mivel a hétköznapi embereknek nem reális, ha valami számítógéppel készül. Vannak még akik nem tesznek ki szívesen digitális festményt a lakásukba, mert az nem valódi festmény csak egy nyomat. Ezen felül számtalan példányban nyomtatható, ezáltal nem egyedi és megismételhetetlen. Ám ez egyben az előnye is a hagyományos festészettel szemben, hisz pótolható, és mert duplikálható, nagyszerű lehet ajándék gyanánt is.

Claude Monet Olajfestmény
Bal oldalon látható az eredeti képe, jobb oldalon pedig a digitálisan létrehozott változat.

Ezeknek a digitális festményeknek a vizuális értéke és esztétikai hatása semmiben nem marad el a hagyományos festményekétől. Lényegüket tekintve pontosan ugyanolyanok mint a hagyományosak, csak a megalkotásnál használt munkaeszközben különböznek. A digitális festészet a hagyományos festészet egy digitális technnológiával megvalósuló ága.

A digitális festészet nem azért jött létre, hogy háttérbe szorítsa, vagy leváltsa a hagyományos képzőművészeteket. Lényege, hogy leghatékonyabban tudjunk létrehozni, vizuális élményt.

Mint minden más művészetnek ennek is célja az önkifejezés. A számítógép csupán egy eszköz, amin keresztül a művész közvetíti érzéseit, üzenetét, stb… Csak úgy mint a fotósoknál a fényképezőgép. A klasszikus értelemben vett festészethez hasonlóan a művész, ecset helyett digitális tollal, vászon helyett digitalizáló táblára veti az alkotását. A mai felfogás szerint ezek a lehetőségek a képzőművészetben megállják a helyüket, hisz az élet számos területén már régen megtörtént a technológiai váltás.

Eszközök

A digitális festmények előállítására rengeteg szoftver létezik. Léteznek olyan hagyományos eszközöket utánzó professzionális festő szoftverek, amik célzottan művészeknek lettek kifejlesztve. Fotóretusálásban, képszerkesztésben a PS gyakorlatilag verhetetlen, azonban vannak olyan esetek, amikor egy adott feladatra mégis akad jobb megoldás.

A kifejezetten erre a célra készült festőszoftverek, – Corel Painter  – eszköztára bőséges, az ceruzától a zsírkrétáig, a festőpisztolyon keresztül az olajfestékig mindenféle eszköz megtalálható benne. A különböző eszközök tulajdonságait pedig testre szabhatjuk.

[tp_empty_space][tp_before_after before_image=”4235″ before_label=”Digitális fotó” after_image=”4236″ after_label=”Digitális festmény” separate_switch=”true”][tp_empty_space dp_height=”52px”]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük